HVĚZDA FILMU JEŘÁBI TÁHNOU - Alexej Vladimirovič Batalov

Alexej Batalov 6

Alexej Vladimirovič Batalov

Alexej Batalov 2

Životopis (biografie) / Informace:

Ruský herec, režisér a scénárista. Naši diváci si jej mohou pamatovat z filmů "JeřábI táhnou", "O princi se železným srdcem", nebo "Moskva slzám nevěří". Narodil se 20.11.1928 ve Vladimíri v divadelní rodině. Jeho rodiče Vladimír Batalov a strýc Nikolaj Batalov s tetou Olgou Androsovskou byli známými herci. Když měl 5 let, jeho matka se provdala za spisovatele Ardova. V r. 1940-60 žil Alexaj s nimi v Moskvě. Zde měl možnost vidět mnohé zajímavé představení, setkávat se se známými buditeli kultury, což formovalo jeho osobnost. Stejně jako setkávání s básnířkou Annou Achmatovovou, přítelkyní jeho matky. Jako 12-letý se seznámil se svou budoucí první manželkou Iročkou Rotovou. Spřátelili se na chalupě rodičů. Pak je rozdělila na dlouho válka. Batalov se evakuoval do městečka Bugulmy (Tatarská rep..). Zde se začíná objevovat na divadelních prknech. Vystupoval s spolu s hereckou skupinou v nemocnicích, v nevytápěné sálech, které se naplňovala diváky. Přivykl zde jinému než městskému životu, naučil se jezdit na koni, štípat dřeva, a udělat různé potřebné věci. Po válce se vrátil do Moskvy, ukončil školu a nastoupil do školy MCHATu. Učil se ve třídě svého druhého strýce Viktora Stanicyna. Od samého začátku hrál i na jevišti MCHATu. Občas se stalo, že se na scéně setkalo najednou několik rodinných příslušníků Olga Androsovská, Nikolaj, Vladimír a Alexej Batalovovi a Viktor Stanicyn. V Moskvě znovu potkal svou přítelkyni Iročku. Mladí se hned rozhodli vzít, ale měli v té době jen 16 let, tak museli počkat. Jakmile dovršili 18 let, nečekali už na nic. Uzavřeli manželství a po čase se jim narodila dcerka Naďa. V r. 1950 Alexej ukončil školu a stal se hercem Centrálního divadla Sovětské armády. Později přestoupil do MCHATu, no úkolů nebylo mnoho. Ve filmu se mohl objevit již v 13-ti letech, ale rodiče ho nepustili na natáčení Timura a jeho party. Zúčastnil se až natáčení "Zoji" v r. 1944 spolu se svými spolužáky. O 10 let později ho Chejfic pozval na natáčení "Velké rodiny". Ztvárnil v ní typ představitele dělnické inteligence. Díky tomuto filmu jeho popularita vzrostla. Často odcházel na natáčení, telefon dobývali vášnivé divačky a Iročka a ani Alexej to nezvládali. Začaly spory a Alexej ještě během natáčení "Velké rodiny" se zakoukal v cirkuse do krásné cikánky. V r. 1958 se rozvedl s Iročkou a oženil se Gitanou Leontenko. S Chejficom natočil další filmy: "Rumjancevov případ", "Můj nejdražší", "Dáma s pejskem" a "Den štěstí". Následovaly Donského "Matka", Kalatozovov film "Jeřábi táhnou", který získal ocenění na MFF v Cannes a Rommovův film "9 dní jednoho roku" ...

V 60-tých letech natáčí méně a začíná se věnovat režisérské práci. Debutoval filmem "plášť" podle předlohy N. Gogola. V r. 1972 režíroval Dostojevského "Idiota". Poslední jeho režisérskou prací byla pohádka "O princi se železným srdcem". Přestože všechny jeho filmy byly úspěšné, jako režisér skončil, protože se mu rozpadl tvůrčí kolektiv. Druzí režiséři rádi nadále využívali jeho inteligentní vzezření a tak pokračoval v herecké práci. Povedená byla zejména melodrama "Moskva slzám nevěří" (1980). Film získal Oscara. Úloha Goši mu znovu přinesla nárůst popularity, ačkoli kritici psali, že takoví lidé, jako je postava Goši, neexistují.

Zvláštní místo v jeho práci představuje rádio. Jeho hlas se vyjímal v čteních Tolstého Kozáků, Lermontova Hrdiny naší doby, Dostojevského Bílých nocí a pod. Od r. 1975 se věnoval také pedagogické činnosti a přednášení. Dostal se k tomu náhodně, když po smrti Babočkina, jeho poslední třída zůstala bez učitele. Jeho žáci dnes pracují i za hranicemi Ruska. V profesionálním životě měl více štěstí než v osobním. Ačkoli jeho druhé manželství přetrvává dlouhé roky, jeho druhá dcera Máša se narodila s vrozenou chorobou, kvůli níž je doživotně na invalidním vozíku. Žádné léčení jí nepomohlo postavit ji na nohy. Charakter má však silný a navzdory tomuto handikapu vystudovala VGIK a stala se scenáristkou.

Herecká filmografie

2005 Gora samotsvetov (TV seriál)

1997 Malenkaya printsessa

1995 ...Pervaya lyubov

1992 Vernyj Ruslan (Istoriya karaul'noj sobaki) (TV film)

1991 Poltergeist-90

1990 Pokhorony Stalina

1986 Dosye cheloveka v 'Mersedese'

Zontik dlya novobrachnykh

1984 Vremya otdykha s subboty do ponedelnika

1983 Rychlost

1979 Moskva slzám nevěří

1976 Izgori, za da svetish (TV seriál)

1975 Hvězda kouzelného štěstí

Chisto anglijskoye ubijstvo

Rikki-Tikki-Tavi

1973 Není návratu

1970 Útěk

1968 Zhivoy trup

1967 Sedmoj sputnik

1966 Tři tlouštíci

V gorode S.

1965 Svet dalyokoj zvezdy

1963 Den shchastya

1961 Devět dní jednoho roku

1960 Dáma s psíčkem

1959 Shinel

1958 Dorogoj moj čelovek

1957 Jeřábi táhnou

1955 Matka

Rumjancevův případ

1944 Bolshaya zemlya

Zoja

Alexej Batalov

Alexej Batalov 1

Alexej Batalov 1

 
Alexej Batalov 2

Alexej Batalov 2

 
Alexej Batalov 3

Alexej Batalov 3

 
Alexej Batalov 4

Alexej Batalov 4

 
Alexej Batalov 5

Alexej Batalov 5

 
Alexej Batalov 6

Alexej Batalov 6

 
Alexej Batalov 7

Alexej Batalov 7

 
Alexej Batalov 8

Alexej Batalov 8

 
Alexej Batalov 9

Alexej Batalov 9

 
Alexej Batalov 10

Alexej Batalov 10

 
Alexej Batalov 11

Alexej Batalov 11

 
Alexej Batalov 12

Alexej Batalov 12

 
Alexej Batalov 13

Alexej Batalov 13

 
Alexej Batalov 14

Alexej Batalov 14

 
Alexej Batalov 15

Alexej Batalov 15

 
Alexej Batalov 17

Alexej Batalov 17

 
Alexej Batalov 16

Alexej Batalov 16

 
Alexej Batalov 18

Alexej Batalov 18

 
Alexej Batalov 19

Alexej Batalov 19

 
 
Vytvořeno 3.3.2011 13:15:06 | přečteno 4394x | kino
load