Slavičín

oficiální stránky města
Čtvrtek, 9. prosinec 2021

Vyhledávání

HVĚZDA FILMU MĚSÍC NAD ŘEKOU - DANA MEDŘICKÁ

Dana Medřická 1

DANA MEDŘICKÁ Povolání: Herečka Datum narození: 11. 07. 1920 Místo narození: Praha, Československo Místo úmrtí: Praha, Československo

Dana Medřická

Dana Medřická 2

21. ledna uplyne 20 let od úmrtí velké české herečky, členky činohry pražského Národního divadla Dany Medřické. Vzpomínkou na ni je následující příspěvek.

Poslech: RealAudio

"Myslím, že je to veliký dar, mít před sebou cíl. Důležité je však jít za ním za každou cenu už od časného mládí. Pro mne bylo cílem divadlo." To byla slova Dany Medřické, herečky mimořádného charakteru, citu a talentu, umělkyně navýsost opravdové, vitální a teple lidské. Mimořádná byla tím, že byla jedinečná, neopakovatelná a nenapodobitelná. Dokázala osamoceně bojovat v práci i v soukromí. Spojila svůj život s o mnoho let starším profesním kolegou Václavem Vydrou. Pro něj a pro hereckou práci byla ochotna obětovat vše. Jejich syn, třetí Václav ze slavné herecké generace Vydrů, který následuje svoje rodiče, i on je vynikajícím hercem, z rozličných dokumentů, kritik, deníků a z úvodní kapitoly chystané knihy, kterou už nestihla dokončit, nedávno připravil spolu s divadelní publicistkou Bohumilou Spisarovou vlastní svazek, nazvaný "Vaše Dana Medřická". Z něho plasticky vystupuje osobnost jeho matky, která přesto, že ji minulý režim nepoctil titulem národní umělkyně, jenž by jí poprávu patřil, byla a zůstává i ve vzpomínkách herečkou "naší", vpravdě národní. Na to, co z jejího života je v knize o ní naprosto objevné, s čím se tedy mohou její příznivci i divadlomilující čtenářská veřejnost seznámit poprvé, jsem se Václavy Vydry nejmladšího zeptala...

"Tam je zajímavých spousta věcí: Úvod té knížky, který napsala máma sama, nemohl nikdo znát, to nemohl vědět nikdo. Určitě nikdo nečetl jeden z jejích dopisů, který psala mému tátovi, no, a tak vůbec. V té knížce jsou věci, které o mámě třeba někdo mohl tušit, ale nikde si je nemohl přečíst. Je tam také spousta krásných dopisů, které dostala od kolegů, a krásných věcí, které kolegové o ní řekli. Máma měla v sobě citu přehršel. Já si myslím, že všichni, kdo ji znali, museli cítit, co z ní tryská, co vlastně přenáší na ně, na lidi, kteří se na ni koukali. Taková herečka, jako byla máma, nemůže být necitelný člověk. A že měla duši a srdce, to vím nakonec nejlíp já."

Dana Medřická vytvořila na jevištích, ve filmech, v rozhlasu i televizi na sta dramatických postav. V trvalé paměti obecenstva zůstala především její divadelní a filmová Slávka Hlubinová ze Šrámkova "Měsíce nad řekou", Líza z "Obchodníka s deštěm", Erži Orbánová z "Kočičí hry" nebo titulní postava z inscenace "Romeo a Julie na konci listopadu", kterou hrála po boku neméně velkého umělce Karla Högera, s nímž ji pojilo mnohaleté pracovní i osobní přátelství. My si Danu Medřickou teď připomeňme krátkou ukázkou ze hry "Zkouška ohněm" od Arthura Millera, kde byl na jevišti jejím partnerem Radovan Lukavský...

Medřické

19-01-2003 | Evelina Himalová

oooo O oooo

Povolání: Herečka

Datum narození: 11. 07. 1920

Místo narození: Praha, Československo

Místo úmrtí: Praha, Československo

Životopis

Dana Medřická byla česká divadelní a filmová herečka.

Dana Medřická už od první návštěvy divadla v šesti letech toužila jen po jednom: stát se herečkou. Když jí přísný tatínek nedovolil jít na konzervatoř hned v patnácti, odmaturovala nejprve na gymnázium. Studium na konzervatoři ale nedokončila a už na jaře 1940 nastoupila do svého prvního angažmá v Brně, kam ji jako „novou naději českého divadla“ doporučil režisér Jaroslav Kvapil. Další kroky vedly herečku do Plzně a ještě před koncem války do Prahy.

První velký úspěch jí přinesla role Slávky Hlubinové ve Šrámkově Měsíci nad řekou, kterou hrála na jevištích v Plzni i Praze, ale v níž zazářila především ve stejnojmenném filmu Václava Kršky z roku 1953. Na scéně Městských divadel pražských v letech 1954-1959 a Národního divadla 1959-1983 vytvořila desítky různorodých ženských postav světového repertoáru. Její interpretace se vyznačovaly neokázalostí, prostou i jedinečnou schopností vystihnout komické i tragikomické charaktery. K jejím životním rolím kromě Šrámkovy Slávky patřila Blanche v Tramvaji do stanice Touha T. Williamse, titulní role v Brechtově Matce Kuráži, ale především Erži Orbánová v Kočičí hře maďarského autora Istvána Orkényho. Zásluhou mistrovského výkonu Dany Medřické se Kočičí hra stala divácky nejúspěšnější hrou v historii Národního divadla a dosáhla 403 repríz. Medřická dávala vždy divadlu přednost před filmem, ale přesto vytvořila na pět desítek filmových rolí.

Málokdo z filmových režisérů jí však nabídl roli, jaká by odpovídala herečce jejího formátu. A tak její Slávka Hlubinová zůstala pro diváky po desetiletí vrcholem jejího filmového umění. Také na televizní obrazovce se Medřická objevila v několika seriálech, jako F.L.Věk nebo Nemocnice na kraji města. Nezapomenutelným zůstal herecký koncenrt dvojice Medřická-Hoger v televizním komorním dramatu Romeo a Julie na konci listopadu.

V roce 1979 zemřel po delší nemoci její celoživotní partner herec Václav Vydra, s nímž žila od roku 1945 a vychovávala syna Václava, dnes dalšího pokračovatele herecké dynastie Vydrů. Dana Medřická brala všechny své role na jevišti i v životě vážně a zodpovědně, zapomínala jen sama na sebe. Jejímu „babímu létu“, vztahu se Španělem Artemiem, který v padesátých letech žil v Praze a patřil tehdy k jejím obdivovatelům, nebylo už dopřáno mnoho času. Jejich manželství trvalo jen něco přes rok. Zemřela na selhání srdce.

Tento životopis byl převzat z Wikipedie:

oooo O oooo

Filmografie

Jako herečka

1984 -My všichni školou povinní role: Teacher Zmatlíková

1983 -A Csoda vége role: Irma

1982 -Fandy, ó Fandy role: Fandy's mother

1982 -The Turn of the Screw role: Mrs. Grose

1981 -Oponentura role: Dr. Fastová

1981 -Den idiotů (Tag der Idioten, Der)

1980 -Dívka s mušlí role: Socialni pracovnice

1980 -Půl domu bez ženicha role: Aunt Heda

1980 -Svítalo celou noc role: Head nurse

1979 -Dnes v jednom dome role: Vendula Petrboková

1979 -Episode #1.14 role: Flüchtende

1979 -Lustr

1979 -Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie role: Friederike

1978 -Anna nastupuje role: Grandmother

1978 -Schneider von Ulm, Der role: Annas Mutter

1977 -Advokátka

1977 -Nemocnice na kraji města role: Dr. Fastová

1977 -Nemocnice na kraji mesta role: Dr. Fastová

1977 -Nikola Suhaj loupezník

1977 -Sestapadesát neomluvených hodin role: Stuková

1977 -Talíre nad Velkým Malíkovem role: Eliska Doktorová

1977 -Žena za pultem role: Grandmother

1976 -Den pro mou lásku role: Petr's mother

1976 -Jenufa role: Kostelnicka Buryjovka

1976 -Léto s kovbojem role: Doubravka´s grandmother

1976 -Noc klavíristy role: paní Mrácková

1976 -Strílej obema rukama role: Marie Kotálová

1976 -Typicky zenská reakce role: Mrázková

1975 -Profesoři za školou role: Havránková

1974 -Byl jednou jeden dům role: Ulcová

1974 -Pozdní léto role: Grandmother

1973 -Bratranec Pons role: Cibotová

1972 -Zdravá vdova role: Grandmother Kubesová

1971 -F.L. Věk role: Madame Butteau / ...

1971 -Romeo a Julie na konci listopadu role: Marie Dockalová

1971 -Taková normální rodinka role: Grandmother

1970 -Radúz a Mahulena role: Nyola

1969 -Popelka (TV film) role: Macecha

1968 -Sňatky z rozumu role: paní Smolíková

1966 -Kdo chce zabít Jessii role: Doc. Ruzenka Beránková

1966 -Lidé z maringotek role: Gruzínka

1966 -Návrat ztraceného syna role: Olga

1964 -Príbeh dusickový role: Petronila

1963 -Domácí víno role: Mother

1963 -Ikarie XB 1 role: Nina Kirova

1962 -Dva z onoho světa role: Fortová

1962 -Malý Bobeš ve městě role: Janousová

1962 -Turista

1962 -Život bez kytary role: Vera´s mother

1961 -Každá koruna dobrá role: False wife

1961 -Malý Bobeš (Malý Bobes) role: Mother

1960 -Tri tuny prachu role: Zásterová

1959 -Ošklivá slečna (Osklívá slecna) role: Kalvodová

1958 -Zde jsou lvi role: Vilma Hádlová

1957 -Florenc 13,30 (Florenc 13:30) role: Passenger Veselá

1957 -Labakan role: Sultanka

1954 -Nejlepší člověk role: Malvína Kolenatá

1954 -Pricházejí z tmy role: Ruzenka

1953 -Dvaasedmdestátka role: Marta Kulisova/Medricka

1953 -Měsíc nad řekou role: Slavka Hlubinova

1952 -Akce B role: Polana

1952 -Mikoláš Aleš role: Marina

1948 -Bílá tma role: Helena

1948 -Kariéra role: Hermína - manicurist

1948 -Muzikant role: Workwoman Fanka

1948 -Ves v pohranicí role: Waitress

1946 -13. revír role: Frantiska Brabcová aka Fróny

1946 -Lavina role: Bendová, kvetinárka

1946 -Prulom role: Waitress Katy

1945 -Cerni myslivci role: Zofka

1944 -Pocestné paní Pardubické role: Alderman's wife

1944 -Skalní plemeno role: Anka Halíková

Dana Medřická

Dana Medřická 1

Dana Medřická 1

 
Dana Medřická a V.Vydra 3

Dana Medřická a V.Vydra 3

 
Dana Medřická 2

Dana Medřická 2

 
Dana Medřická 4

Dana Medřická 4

 
Dana Medřická 7

Dana Medřická 7

 
Dana Medřická 6

Dana Medřická 6

 
Dana Medřická 5

Dana Medřická 5

 
 
Vytvořeno 8.6.2011 11:00:15 | přečteno 8690x | kino
 

město Slavičín
Osvobození 25, 763 21 Slavičín

tel.: 577 004 800*
fax: 577 004 802
e-mail: podatelna@mesto-slavicin.cz
ID datové schránky: jsub2vd

IČ: 00284459
DIČ: CZ00284459
č.ú.: 2924661/0100, KB a.s.

 
load