Slavičín

oficiální stránky města
Úterý, 30. listopad 2021

Vyhledávání

KLAUS KINSKI VE FILMU FITZCARRALDO

Klaus KINSKI 4

Klaus KINSKI 8

Klaus Kinski
nar. 18.10.1926
Sopoty, Gdańsk, Polsko, Německo
zem. 23.11.1991
Lagunitas, Kalifornie, USA

Biografie
Německý herec Klaus Kinski, jehož démonický obličej nemá v dějinách kinematografie obdoby, se od jiných představitelů šílenců a temných monster liší v jedné zásadní věci: ačkoliv ve většině případů prodával ve filmech pouze svůj děsivý vzhled temného anděla, jeho herecký talent byl zcela mimořádných kvalit a dostal-li part, se kterým stálo zato se poprat, rozvinul své herecké umění do netušených výšin a rozměrů...

Narodil se jako Klaus Gunter Naksynski 18. října 1926 v polských Sopotech. Jeho otec byl chudý lékárník a milovník opery. Tehdejší nuzné poměry a okolnosti ho donutily, aby se přestěhoval i s malým pětiletým Klausem do tehdy vzkvétajícího hlavního města německé říše - Berlína. Tam také mladý Klaus vyrůstal a později také studoval humanitní gymnázium, kde si oblíbil především klasickou literaturu. Z tohoto opojení ho vytrhlo až to, když musel narukovat a jako jeden z mnoha zachraňovat hroutící se Hitlerovy vize. Brzy však pochopil, že tuto potápějící se loď už nemá cenu zachraňovat a proto přebíhá na protější britskou stranu, kde stráví nějaký čas v zajetí. Ke konci války přichází na spásnou myšlenku, věrohodně sehrává part duševně chorého člověka, a zakrátko je poslán zpět domů do civilu. A tak se zrodil velký herec Klaus Kinski.

Jeho návrat domů však příliš šťastný nebyl a Kinski zažívá další těžké období svého života. Všude tenkrát vládnul jen poválečný zmatek a chaos. Aby se nějak uživil rozhodnul se zkusit to s herectvím. Byl si moc dobře vědom toho, že svým talentem dokáže zaujmout a nemýlil se. Zpočátku hraje jen ve vesnických a jiných kočovných divadlech, avšak brzy získává skutečné angažmá a vystupuje na divadelních prknech v Baden-Badenu, kde sklízí velmi dobrý ohlas. V dalších letech vystřídá snad všechna německá divadla a všude sklízí neobyčejné ovace a úspěch.

Jako asi každého divadelního herce i jeho zláká svět filmu. Svou první menší roli sehrává ve snímku Eugena Yorka-MORITURI. Brzo o něho začíná být ve filmových kruzích zájem a nabídky na další role se mu začínají hrnout jedna za druhou. Podepisuje smlouvy jako na běžícím pásu a s klidem pokerového hráče prodává svůj talent a šílenou vizáž ve westernech, kriminálkách a dobrodružných podívaných všeho druhu.

Zlom v jeho kariéře nastává v roce 1972, kdy přijímá nabídku na roli ve filmu Wernera Herzoga-AGUIRRE, HNĚV BOŽÍ. Herzog byl talentovaný vizionář posedlý myšlenkou točit filmy o vyjímečných lidech, na které ostatní hledí s hrůzou a obdivem a v Kinském uviděl ideálního představitele těchto rolí. Nutno dodat, že Herzog a Kinski se nikdy neměli moc v lásce, při každém natáčení se hádali a šarvátky mezi nima nebraly konce, ale i přesto všechny snímky, na kterých spolu dělali patří k tomu nejlepšímu a nejkvalitnějšímu, kde Kinski hrál. Za všechny vzpomeňme jeho bravurní kreaci v Herzogově famozním remaku klasického UPÍRA NOSTERATU, kde v roli Draculy podává jeden ze svých životních výkonů.

Co se týče soukromí Klause Kinského byl ženatý celkem třikrát a měl dvě dcery a kluka. Jedna z dcer Nastassja později kráčí v jeho hereckých stopách. V padesáti letech se stěhuje do Los Angeles a natáčí převážně snímky v amerických produkcích s velkými hereckými hvězdami a za slušné honoráře. Roku 1988 se pokouší i o režii a natáčí snímek PAGANINI, ve kterém hraje i hlavní roli. Píše a vydává také dvě knihy svých pamětí. Jedinou velkou chybou Klause Kinského bylo, že si neuvědomoval sebezničující tempo svého života - zemřel náhle, uprostřed rozdělané práce a rodinné pohody na infarkt v kalifornském Lagunitas.

Herecká filmografie

1989 Paganini ve víru erotických vášní
1988 Grandi cacciatori
1987 Pátrání v čase (TV film)
Zelená kobra
1986 Crawlspace
Upíři v Benátkách
1985 Caballero del dragón, El
Kommando Leopard
Netvor
Revenge of the Stolen Stars
1984 Malá bubenice
Secret Diary of Sigmund Freud, The
Tajný kód: Divoká husa
1982 Android
Faerie Tale Theatre (TV seriál)

Fitzcarraldo
Láska a peníze
Voják
1981 Fruits de la passion, Les
Jed
Kamaráde, kamaráde
1980 Femme enfant, La
Haine
Schizoid
1979 Upír Nosferatu
Woyzeck
Zoo zéro
1978 Buddy Holly Story, The
Chanson de Roland, La
1977 Madame Claude
Mivtsa Yonatan
Smrt darebáka
1976 Jack the Ripper
Nuit d'or
1975 Důležité je milovat
Chytrák a dva společníci
Netz, Das
1974 Amanti del mostro, Le
Chi ha rubato il tesoro dello scia?
La mano che nutre la morte
Lifespan
Orme, Le
Ritorno di Shanghai Joe, Il
1973 Hrdinové v pekle
Krvavé ruce zákona
Morte ha sorriso all'assassino, La
Occupation (TV seriál)
1972 Aguirre, hněv Boží
Mio nome è Shanghai Joe, Il
Ritorno di Clint il solitario, Il
1971 Bestia uccide a sangue freddo, La
Black Killer
Giù la testa... hombre
Lo chiamavano King
Occhio del ragno, L'
Per una bara piena di dollari
Prega il morto e ammazza il vivo
Vendetta è un piatto che si serve freddo, La
Venditore di morte, Il
1970 Appuntamento col disonore
Belva, La
E Dio disse a Caino
Giù le mani... Carogna
Hrabě Dracula
Leopardi di Churchill, I
Mir hat es immer Spaß gemacht
Peau de torpedo, La
Pomsta vlkodlaka
1969 Dos veces Judas
Gesicht im Dunkeln, Das
Legge dei gangsters, La
Marquis de Sade: Justine
Otevřená rána
Paroxismus
Sono Sartana, il vostro becchino
5 pekelných mužů
1968 A qualsiasi prezzo
Bastard, The
Coplan sauve sa peau
Giugno '44 - Sbarcheremo in Normandia
Mister Zehn Prozent - Miezen und Moneten
Ognuno per se
Se incontri Sartana prega per la tua morte
Uomo, l'orgoglio, la vendetta, L'
Velký klid
1967 Ad ogni costo
Blaue Hand, Die
Five Golden Dragons
Geheimnisse in goldenen Nylons
Million Eyes of Sumuru, The
1966 Carnaval des barbouzes, Le
Geheimnis der gelben Mönche, Das
Kulka pro generála
Our Man in Marrakesh
Rätsel des silbernen Dreieck, Das
1965 Dirty Game, The
Dobrodruh z Istanbulu
Doktor Živago
Neues vom Hexer
Pleasure Girls, The
Pro pár dolarů navíc
1964 Geheimnis der chinesischen Nelke, Das
Gruft mit dem Rätselschloß, Die
Letzte Ritt nach Santa Cruz, Der
Verrätertor, Das
Vinnetou - Rudý gentleman
Wartezimmer zum Jenseits
1963 Geheimnis der schwarzen Witwe, Das
Indický šátek
Kali-Yug, déesse de la vengeance
Mondvögel, Die (TV film)
Piccadilly null Uhr zwölf
Scotland Yard jagt Dr. Mabuse
Schwarze Abt, Der
Schwarze Kobra, Die
Tajemství indického chrámu
Zinker, Der
1962 Counterfeit Traitor, The
Hostinec na Temži
Rätsel der roten Orchidee, Das
Rote Rausch, Der
Tür mit den sieben Schlössern, Die
1961 Bankraub in der Rue Latour
Geheimnis der gelben Narzissen, Das
Kurve, Die (TV film)
Mrtvé oči Londýna
Seltsame Gräfin, Die
1960 Rächer, Der
1958 Time to Love and a Time to Die, A
1956 Geliebte Corinna
Waldwinter
1955 Hanussen
Kinder, Mütter und ein General
Ludwig II.
Um Thron und Liebe
1954 Paura, La
1951 Decision Before Dawn
1950 Chladné srdce
1948 Morituri

Klaus KINSKI

Klaus KINSKI 1

Klaus KINSKI 1

 
Klaus KINSKI 2

Klaus KINSKI 2

 
Klaus KINSKI 3

Klaus KINSKI 3

 
Klaus KINSKI 4

Klaus KINSKI 4

 
Klaus KINSKI 5

Klaus KINSKI 5

 
Klaus KINSKI 6

Klaus KINSKI 6

 
Klaus KINSKI 7

Klaus KINSKI 7

 
Klaus KINSKI 8

Klaus KINSKI 8

 
 
Vytvořeno 15.10.2010 11:09:45 | přečteno 4665x | kino
 

město Slavičín
Osvobození 25, 763 21 Slavičín

tel.: 577 004 800*
fax: 577 004 802
e-mail: podatelna@mesto-slavicin.cz
ID datové schránky: jsub2vd

IČ: 00284459
DIČ: CZ00284459
č.ú.: 2924661/0100, KB a.s.

 
load