Slavičín

oficiální stránky města
Úterý, 30. listopad 2021

Vyhledávání

LEONARDO DiCAPRIO - hvězda filmu CO ŽERE GILBERTA GRAPEA

Leonardo DiCaprio  3
Leonardo DiCaprio 2

Leonardo DiCaprio

nar. 11.11.1974 Hollywood, Kalifornie, USA

Leonardo se narodil Georgovi tvůrci a distributorovi komiksů a Irmelin sekretářce německého původu. Rodiče se rozvedli, když byl ještě malé dítě. První herecké zkušenosti získal v divadelní skupině "Mud People" na základní škole. Skutečné herecké zkušenosti získal během studia na střední škole, když natáčel reklamy a začal se objevovat v televizních seriálech.

Poprvé si zahrál televizním seriálu Santa Barbara (1988), pak následovaly seriály "Parenthood" (1990) v němž si zahrál s tehdy neznámou herečkou Thorou Birchovou a seriál Roseanne (1991). Svůj filmový debut uskutečnil v hororu "Critters 3" (1991). Po tomto filmu získal první dlouhodobější obsazení v roli mladého bezdomovce v televizním sitcomu "Growing Pains" (1991-1992). Pak se dostal do malé role po boku Drew Barrymore ve filmu Jedovatý břečťan "Poison Ivy" (1992). Díky těmto malým úspěchům získal roli dospívajícího chlapce Tobyho po boku Roberta De Niro ve filmu Život jednoho chlapce "This Boy's Life" (1993). Za peníze, které si vydělal hraním koupil matce dům s níž žil do svých 21 let.

Velkého úspěchu se mu dostalo v roli mentálně zaostalého chlapce po boku Johnnyho Deppa ve filmu Co žere Gilberta Grapea "What's Eating Gilbert Grape" (1993). Za svou roli získal Leonardo nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

V roce 1995 se Leonardo objevil ve třech celovečerních filmech, nejprve v hvězdně obsazeném westernu Rychlejší než smrt "The Quick and the Dead" s celebritami jako Sharon Stoneovou, Genem Hackmanem a Rusellem Crowem. Druhým bylo drama Úplné zatmění "Total Eclipse" v němž si zahrál hlavní roli bisexuálného básníka Arthura Rimbauda.Třetím celovečerním filmem byl Basketbalové deníky "The Basketball Diaries", kse si zahrál roli narkomana.

O rok později předvedl velmi dobrý výkon v roli Romea v novodobém zpracování Shakespearovy hry Romeo a Julie. Úspěch filmu přinesl Leonardovi mezinárodní slávu. S Meryl Streepovou a Robertem DeNiro si zahrál v psychologickém dramtu Marvinuv pokoj "Marvin's Room" (1996).

A pak to přišlo, Leonardo získal hlavní roli Jacka Dawsona ve veleúspěšném historickém romantickém dramatu Jamese Camerona Titanic (1997). Film s úžasnými filmovými efekty, který stál 200 miliónů dolarů získal 14 nominací na Oscara, 11 jich skutečně získal, což je mimo filmu Ben-Hur (1959) nejvíce v historii. Přestože Leonardo nebyl na Oscara nominovaný (kvůli čemuž následující rok nenavštívil jejich vyhlašování) se stal velmi žádaným hercem s honorářem 20 miliónů za film. Spolu s Kate Winsletovou získali obrovské množství fanoušků po celém světě. Film se stal jedním z nejvíce komerčně nejúspěšnějších do té doby s tržbami přes 400 miliónů dolarů.

Přes následující ohromující úspěchy se Leonardo pustil do dvojrole krále Ludvíka XIV a jeho dvojníka Philippa v dobrodružném dramatu Muž se železnou maskou "The Man in the Iron Mask" (1998). Přestože se úspěch tohoto filmu s Titanicem nedá srovnávat, stal se poměrně úspěšným. Stejný rok si ještě zahrál zhýčkaného filmovou hvězdu v komedii Woodyho Allena Celebrity.

Po dvouleté pauze si zahrál mladého amerického cestovatele Richarda ve filmu Pláž "The Beach". V roce 2002 si zahrál s Tomem Hanksem v kriminálním filmu Stevena Spielberga Chyť mě, když to dokážeš "Catch Me If You Can" a v akčním krimi Gangs of New York, po boku Cameron Diazové.

Leonardo měl vztah s modelkou Kristen Zangovou (1996-1998). Od roku 2000 začal chodit s brazilskou topmodelkou Gisčle Bündchenovou.

Autor: Kamil Koupý - www.osobnosti.cz

Herecká filmografie

2010 Počátek

Prokletý ostrov

2008 Labyrint lží

Nouzový východ

2006 Krvavý diamant

Skrytá identita

2004 Letec

2002 Gangy New Yorku

Chyť mě, když to dokážeš

2001 Don's Plum Bar

2000 Pláž

1998 Celebrity

Muž se železnou maskou

1997 Titanic

1996 Marvinův pokoj

Romeo a Julie

1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les

Rváčův deník

Rychlejší než smrt

Úplné zatmění

1994 Foot Shooting Party, The

1993 Co žere Gilberta Grapea

Dospívání po americku

1992 Jedovatý břečťan

1991 Critters 3

1990 Parenthood (TV seriál)

1985 Growing Pains (TV seriál)

1984 Santa Barbara (TV seriál)

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio  1

Leonardo DiCaprio 1

 
Leonardo DiCaprio 2

Leonardo DiCaprio 2

 
Leonardo DiCaprio  3

Leonardo DiCaprio 3

 
Leonardo DiCaprio  4

Leonardo DiCaprio 4

 
Leonardo DiCaprio  5

Leonardo DiCaprio 5

 
Leonardo DiCaprio  6

Leonardo DiCaprio 6

 
Leonardo DiCaprio  7

Leonardo DiCaprio 7

 
Leonardo DiCaprio  8

Leonardo DiCaprio 8

 
 
Vytvořeno 11.12.2010 9:55:10 | přečteno 4805x | kino
 

město Slavičín
Osvobození 25, 763 21 Slavičín

tel.: 577 004 800*
fax: 577 004 802
e-mail: podatelna@mesto-slavicin.cz
ID datové schránky: jsub2vd

IČ: 00284459
DIČ: CZ00284459
č.ú.: 2924661/0100, KB a.s.

 
load