TVŮRCE FILMU "ČLOVĚK Z MRAMORU" - ANDRZEJ WAJDA

Andrzej Wajda 4

ANDRZEJ WAJDA nar. 6.3.1926 Suwalki, Polsko

Andrzej Wajda 2

Andrzej Wajda


Biografie

Žijící legenda polské kinematografie se narodila 6. března 1926 v Suwalki, kde prožila i své dětství a brzkou mládí. V roce 1946 začal Andrzej Wajda studovat nejprve malířství na Akademii krásných umění v Krakově a po skončení studie v roce 1949 začal studia režie na Vysoké filmové škole v Lodži, které ukončil v roce 1954.

Po skončení studia pracoval jako asistent u filmu Aleksandra Forda PÁTKU Z ulice BARSKIEJ. Ford byl zase na oplátku součástí filmového štábu při prvním celovečerním debutu Wajda POKOLENÍ (1955) který byl z období hitlerovské okupace Polska.

Následující období Wajdovej tvorby již přineslo tvůrci mezinárodní úspěch a ohlas, který ho posunul do pozice největšího polského režiséra. Filmy jako KANÁL (1957), zda POPEL A DIAMANT (1958), jejichž tématem byla nedávno ukončena válka a polský patriotismus, přinesli s sebou i mnohé úspěchy na festivalech a zároveň zvideteľnili takové historická období jakým bylo např.. i Varšavské povstání. Prvním barevným celovočerným filmem Andrezja Wajdy se stala LOTNA, ve kterém si zahrál i Roman Polanski, který již hrál v předchozím pokolení.

V roce 1961 natočil Wajda film Nevinná Čarodějky, který je jakousi psychologickou analýzou dvou mladých lidí a který během svého vzniku vyvolal v Polsku širokou společenskou diskusi. Ve válečném filmu SAMSON (1961), který byl natočen na základě adaptace prózy Kazimierze Brandýsa, Wajda prezentoval tragický příběh židovského Zbehy z ghetta. Následující dva Wajdove filmy byly zrealizovány za hranicemi Polska a to LADY MACBETH Z MCENSKÉHO Újezd v bývalé Jugoslávii a povídkový film LÁSKA VE dvaceti letech byla francouzsko-německou produkcí na níž se podílel mimo jiné i Francois Truffaut či Renzo Rossellini a obě byly natočeny v roce 1962 .

Film VŠE NA PRODEJ z roku 1969 je prvním skutečným autorským dílem režiséra a je také ovlivněn okolnostmi smrti významného polského herce Zbigniewa Cybulskiehgo a který, jak sám Wajda řekl, je filmem o lidech, který tvoří filmy.

Ve filmu z roku 1970 ZEMĚ po bitvě, který se odehrává v německém koncentračním táboře, rozvinul příběh mladého básníka a mladé polské Židovky, jejichž příběh lásky je rozvinutý jen okrajově a více patrná zvláštní portrét člověka, kterého psychicky poznamenala válka natolik, že má strach z normálního života. V témže roce je natočen i březový háj, který je filmovým přepisem stejnojmenné povídky klasika polské literatury Jaroslawa Iwaszkiewicze.

Jedním z nejpůsobivějších a zároveň nejmonumentálnějších děl polské kinematografie se stal i film ZASLÍBENÁ ZEM (1975), jejíž se dostalo kromě velkého uznání po celém světě i nominace na Oscara. Adaptace románu nositele Nobelovy ceny za literaturu WS Reymonta je humorně-naturalistickým příběhem o důsledcích industrializace města Lodž na konci 19. století a zároveň detailně poukazuje na dobu, v níž udávají tón kariéristé.

Politická situace v Polsku v letech 1976-1981 se odrazila v tvorbě filmů "morálního neklidu". V 1976 Wajda natočil polsko-anglický film hranici stínu, na základě autiobiografickej novely Josepha Conrada. O rok později již měl svou premiéru legendární snímků ČLOVĚK z mramoru, který čekal na realizaci celých 13 let a který přivedl do kin miliony diváků, bohužel u nás tento film dlouho nemohl být k vidění, hlavně kvůli svému protisocialistické charakteru. V podobném duchu se nesly i filmy BEZ ZNIECZULENIA (1978), zda dirigent (1980), který byl obecně i úvahou o morálce tehdejší společnosti. Tyto filmy se podařilo Wajdovy prolomit tehdejší tabu, ukázal na nepravosti i lži doby a zdůraznil hlavní funkci umění a to hlavně odkrývat pravdu. Na Člověka z mramoru v roce 1980 ještě navázal filmem ČLOVĚK ZE ŽELEZA, ve kterém využil i dokumentární prvky ze vzniku politické strany Solidarity.

V 1983 měl svou premiéru v Paříži i ve Varšavě historické drama Danton v hlavní roli s Gerardem Depardieum z období francouzské revoluce. V tomto období - 80 let - Wajdovej tvorby vzniká mimo Polska i milosci W NIEMCZECH (1983), KRONIKA Milostný NEHODY (1986) a Besi (1988), podle Dostojevského novely.

Film Korczak z roku 1990 podle scénáře Agnieszky Holland je příběhem lékaře a pedagoga Janusze Korczak, který zasvětil svůj život dětem z dětského domova aiv těžkých válečných poměrech zůstal věrný svému poslání a staral se o sirotky židovského původu ve Varšavském ghettu. Následující dvě filmy PIERŚCIONEK Z ORLEM W KORONA (1993), Wielki TYDZIEŃ (1994) byly návratem k válečné tématu, ale nesetkaly se s nějakým významnějším úspěchem ani u diváků a ani u kritiky. Až následující adaptace národního eposu podle Adama Mickiewicze Pan Tadeusz (1999), Wajda přinesla znovu nalezený kontakt s širokou vrstvou diváků.

Rozsáhlé Wajdovo dílo představuje svou poetikou osobnostní integrální činy, ve kterých se spojuje fenomén literárnosti, výtvarnosti a kinematografickosti. Jeho filmy čerpají především z minulosti - časově blízké i vzdálené. Interpretace dějinných událostí je zde odpovědí na otázky, které tíží především polskou societa. Osud národa, mýtus a skutečnost, pravda a lež, svědomí a statečnost i další obecně zavedena všelidského poselství. Pro tuto uměleckou odpověď jeho filmy měly a mají široké divácké zázemí doma i ve světě. Množství zasloužených ocenění Wajdových filmů na prestižních festivalech završil Oscar z roku 2000 za celoživotní dílo.

Ale i navzdory tomuto ocenění režisér, který působil i na deskách divadelních, nezaľáha av blízké budoucnosti bychom se od něj měli dočkat mimo jiné i filmu o tragédii v katyňském lese, o němž se za bývalého režimu nesmělo mluvit a když se i říkalo tak se většinou jen zaváděla veřejnost různými lžemi a tedy jednoznačnou odpovědí by se mohl stát právě Wajda film, který by byl jistě pro mnohé obrovským zadostiučiněním.

www.csfd.cz

Režijní filmografie

2009 Puškvorec

2007 Katyň

2005 Solidarita, solidarita

2002 Zemsta

2000 Wyrok na Franciszka Klosa (TV film)

1999 Pan Tadeáš

1996 Panna Nikt

1995 Wielki tydzien

1994 Nastasja

1993 Pierscionek z orlem w koronie

1990 Korczak

1988 Běsi

1986 Kronika milostných nehod

1983 Danton

Láska v Německu

1981 Člověk ze železa

1980 Dirigent

Z biegiem lat, z biegiem dni... (TV seriál)

1979 Slečny z Vlčí

1978 Bez znieczulenia

1977 Člověk z mramoru

Umarla klasa (TV film)

1976 Hranice stínu

1975 Země zaslíbená

1973 Veselka

1972 Pilát a ti druzí (TV film)

1970 Březový háj

Krajina po bitvě

1969 Lov na mouchy

Vše na prodej

1968 Gates to Paradise

Przekladaniec (TV film)

1965 Popely

1962 Láska ve dvaceti letech

1961 Lady Macbeth z Mcenského Újezdu

Samson

1960 Nevinní čarodějové

1959 Lotna

1958 Popel a démant

1957 Kanály

1955 Nezvaní hosté

1950 Zly chlopiec

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda 1

Andrzej Wajda 1

 
Andrzej Wajda 2

Andrzej Wajda 2

 
Andrzej Wajda 3

Andrzej Wajda 3

 
Andrzej Wajda 4

Andrzej Wajda 4

 
 
Vytvořeno 3.2.2011 22:39:27 | přečteno 3076x | kino
load