TVŮRCE FILMU "ROK KLIDNÉHO SLUNCE" - KRZYSZTOF ZANUSSI

Krzysztof Zanussi 1

KRZYSZTOF ZANUSSI nar. 17.7.1939 Varšava, Polsko

Krzysztof Zanussi 2

Krzysztof Zanussi

Biografie

Krzysztof Zanussi pochází z celoevropsky známého aristokratického rodu. Narodil se v roce 1939 ve Varšavě. Jeho dětství formoval jednak prožitek 2. světové války, jednak intelektuální prostředí, ze kterého vzešel. V roce 1955 odmaturoval a začal studovat fyziku na varšavské univerzitě - přestože ho přitahovala kultura. Nevěřil totiž ve svobodu kulturní tvorby ve stalinském prostředí 1. poloviny 50. let. Od roku 1956 se ale politika v Polsku začala uvolňovat a Zanussi si uvědomil, že ke zvolenému oboru nemá takový vztah, jaký si původně představoval. Po čtyřech letech proto ze školy odešel a začal studovat filozofii u prof. Ingardena na Jagellonské univerzitě v Krakově.

V téže době začal natáčet amatérské filmy a promítal je na vysokých školách a ve filmových klubech. Postupně vyrobil 11 snímků, za něž získal několik ocenění, zejména v zahraničí. Vzhledem k ohlasům se rozhodl po ukončení studia na Jagellonské univerzitě v roce 1962 pokračovat ve studiu režie na Vysoké filmové, televizní a divadelní škole v Lodzi, kterou absolvoval v roce 1966. Ve světě profesionálního filmu debutoval v roce 1969 dramatem STRUKTURA KRYSTALU, ke kterému si napsal vlastní scénář. Zanussi měl štěstí, že krátce po zahájení své kariéry zažil pád vůdce tvrdé linie Wladyslava Gomulky, kterého počátkem 70. let svrhly dělnické stávky. Mladý režisér se tak mohl postupně zařadit mezi tvůrce filmů morálního neklidu, které reflektovaly společenskou situaci v zemi a stály v intelektuální opozici vůči panujícímu pořádku. V těchto dílech si tvůrci kladli otázky o hledání mravních hodnot a poznání smyslu života.

Ze Zanussiho ranných společenských dramat stojí za zmínku RODINNÝ ŽIVOT (1971), ILUMINACE (1972) či ČTVRTLETNÍ BILANCE (1974). Ve svých dílech uplatňoval vědecké znalosti, které nashromáždil během dlouhých let svých studií, a rychle si v polské kinematografii vydobyl pověst mimořádně talentovaného a respektovaného filmaře. Koncem 80. let se stal třetím nejuznávanějším polským režisérem po Kieslowském a Wajdovi. Velký ohlas mělo jeho OCHRANNÉ ZBARVENÍ (1976) - psychologické drama popisující střet konformismu a idealismu na letním táboře vysokoškolských studentů. K dalším významným filmům se řadí SPIRÁLA (1978), KONTRAKT (1980) a KONSTANTA (1980).

Režisér se stal jedním z vedoucích, kteří stáli v čele tvůrčích skupin polské kinematografie a aktivně podporoval hnutí Solidarita. V 80. letech po vyhlášení výjimečného stavu a dočasného upevnění komunistické moci se sice ocitl v nemilosti, pokračoval nicméně s určitými omezeními ve své tvorbě. K významným filmům 80. let patří zejména ROK KLIDNÉHO SLUNCE, milostný příběh polské uprchlice z východu a amerického vojáka. Z pozdějších děl jmenujme aspoň DOTEK RUKY (1982) a ŽIVOT JAKO SMRTELNÁ CHOROBA PŘENÁŠENÁ POHLAVNÍ CESTOU (2000).

Jako režisér pracoval dosud na více než 70 filmech pro kina a televizi, k 59 dosud napsal scénář. Patří mezi nejvýznamnější evropské režiséry současnosti. Je členem Evropské filmové akademie, prezidentem Evropské federace audiovizuálních tvůrců a v neposlední řadě i významným pedagogem. Přednáší na vysokých školách v Polsku a ve Švýcarsku, na National Film School v Londýně, od roku 1992 je řádným profesorem na Slezské univerzitě v Katowicích a má i několik titulů doctor honoris causa. Je šéfem filmového studia Tor a produkčně se podílel na vzniku 12 filmů. Jako herec se objevil poprvé v roce 1979 v Kieslowského dramatu AMATÉR, kde si zahrál sám sebe. Od té doby se v podobných rolích objevil před filmovou kamerou ještě několikrát. Příležitostně se věnuje i tvorbě dokumentů.

Je nositelem řady filmových ocenění, byl např. třikrát nominován v Cannes na Zlatou palmu (za snímky RODINNÝ ŽIVOT, SPIRÁLA a KONSTANTA). Za ROK KLIDNÉHO SLUNCE obdržel v Benátkách Zlatého lva. Spolu s Andrzejem Wajdou získal na počátku 80. let zvláštní cenu newyorských filmových kritiků za umělecké mistrovství a nezávislého ducha. Od konce 70. let Zanussi systematicky působí i jako činoherní a operní režisér na řadě předních divadelních scén Evropy. Věnuje se prakticky výhradně nekomerční tvorbě a je velkým kritikem průmyslu masové kultury. Jako hluboce věřící je poradcem papeže v oblasti audiovizuální kultury. Církevní a náboženská témata se ostatně objevují i v jeho filmech (ŽIVOT ZA ŽIVOT - MAXMILIÁN KOLBE). Vedle závažných témat je jeho tvorba zajímavá i úzkou spoluprací s hudebním skladatelem Wojciechem Kilarem, který dosud dělal hudbu ke všem Zanussiho dílům.

Milan „gudaulin" Černý


Režijní filmografie

2009 Rewizyta

2008 Serce na dloni

2007 Sole nero, Il

2005 Persona non grata

Solidarita, solidarita

2002 Dodatek

2000 Skryté poklady

Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou

1997 Duše zpívá

Linia opozniajaca z cyklu opowieści weekendowe (TV film)

Ostatni krag z cyklu opowieści weekendowe (TV film)

Our God's Brother

1996 Cwal

Damski interes z cyklu opowieści weekendowe (TV film)

Niepisane prawa z cyklu opowieści weekendowe (TV film)

Slaba wiara z cyklu opowieści weekendowe (TV film)

Urok wszeteczny z cyklu opowieści weekendowe (TV film)

1992 Dotek ruky

Lange Gespräch mit dem Vogel, Das (TV film)

1991 Lyuk

Napoléon et l'Europe (TV seriál)

Obrazy i dzwieki (TV film)

Rosja dzisiejsa (TV film)

Život za život - Maxmilián Kolbe

1989 Stan posiadania

1988 Wherever You Are...

1987 Mia Varsavia (TV film)

Wygasle czasy (TV film)

1985 Paradigma

1984 Modrovous (TV film)

Rok klidného slunce

1982 Imperativ

Pokušení (TV film)

Unerreichbare, Die (TV film)

1981 From a Far Country

1980 Konstanta

Kontrakt (TV film)

1979 Mein Krakau (TV film)

Wege in der Nacht (TV film)

1978 Spirála

1977 Haus der Frauen (TV film)

Lekcja anatomii (TV film)

Lutoslawski, Penderecki, Baird (TV film)

Ochranné zbarvení

1975 Čtvrtletní bilance

Nachtdienst (TV film)

1974 Zabójstwo w Catamount

1973 Iluminace

1972 Hipoteza (TV film)

1971 Rodinný život

Rola (TV film)

Za sciana (TV film)

1970 Góry o zmierzchu (TV film)

1969 Struktura krystalu

1968 Zaliczenie (TV film)

1967 Twarza w twarz (TV film)

1966 Maria Dabrowska (TV film)

Przemysl (TV film)

Smierc prowincjala

1964 Swiadek

1962 Studenci

1961 Holden

Samolot z Budapesztu

1960 Lapaj zlodzieja

Parasol

Spojrzenie zza wgla

1959 Cement i slowa

Dach

Chlopcy z wykrotu

Recepta dla Johna

1958 Diabel kulawy

Tramwaj do nieba

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi 1

Krzysztof Zanussi 1

 
Krzysztof Zanussi 2

Krzysztof Zanussi 2

 
Krzysztof Zanussi 3

Krzysztof Zanussi 3

 
Krzysztof Zanussi 4

Krzysztof Zanussi 4

 
 
Vytvořeno 3.2.2011 22:35:32 | přečteno 2620x | kino
load