TVŮRCE FILMŮ SNY AKIRY KUROSAWY a NEBE A PEKLO - AKIRA KUROSAWA

Akira Kurosawa 3

AKIRA KUROSAWA * nar. 23.3.1910 Omori, Tokio, Japonsko * zem. 6.9.1998 Setagaja, Tokio, Japonsko

AKIRA KUROSAWA

 Akira Kurosawa 2

Japonský filmový režisér; přední osobnost japonského filmu, kterému se otevřela cesta do evropských i amerických kin, jeho oblíbeným hercem byl Toshiro Mifune. Umělecká spolupráce režiséra Akiry Kurosawy a herce Toshiro Mifuneho je dnes už legendární. Jejich společná filmografie zahrnuje období let 1948-1965, kdy společně vytvořili 16 filmů. Nejen to je v dějinách světového filmu unikátní. Obě legendy, geniální režisér, proslulý jako jeden ze spolutvůrců autorského filmu a inovátor výrazových prostředků, a herec mezinárodního formátu s neopakovatelným charismatem, dokázaly společně vytvořit filmy rozdílných poloh a žánrů, od samurajských dramat přes moderní thrillery až k psychologickým drobnokresbám či závažným morálním poselstvím podle Shakespeara a Dostojevského. Jejich vzájemná spolupráce a bezesporu i závislost, či chcete-li ovlivnění, se stala předmětem mnoha článků i rozsáhlejších studií.

Režijní filmografie

1993 Madadayo

1991 Srpnová rapsodie

1990 Sny Akiry Kurosawy

1985 Ran

1980 Kagemuša

1975 Děrsu Uzala

1970 Dode's-Ka Den

1965 Rudovous

1963 Nebe a peklo

1962 Odvážní mužové

1961 Tělesná stráž

1960 Zlý chlap spí dobře

1958 Tři zločinci ve skryté pevnosti

1957 Krvavý trůn

Na dně

1955 Žiji ve strachu

1954 Sedm samurajů

1952 Žít

1951 Idiot

1950 Rašomon

Skandál

1949 Mlčenlivý souboj

Toulavý pes

1948 Opilý anděl

1947 Krásná neděle

1946 Nelitujeme svého mládí

Ti, kteří budují zítřek

1945 Lidé, kteří šlapou tygru na ocas

Velká legenda Judo 2

1944 Nejkrásnější

1943 Velká legenda Judo

1941 Kůň

oooo O oooo

Akira Kurosawa: génius filmového okénka

Petra Ptáčková

29. Září 2009, 12:23

Film Rašomón mu otevřel dveře na západ. Nejslavnější japonský režisér, který Evropanům ukázal zcela nový přístup k filmovému vyprávění, a oživil tak skomírající kinematografii své doby.

Kurosawovy první snímky vznikají již během druhé světové války. Některé z nich se natáčí na státní zakázku a mají za cíl oslavit válečné Japonsko. Nejvýznamnější z nich jsou Velká legenda Judo, který byl zničen Američany a nedochoval se, a film Nejkrásnější.

Jeho filmová kariéra však raketovým startem začíná až po válce. Průlom znamenala gangsterka ve stylu francouzského poetického realismu a italského neorealismu, Opilý anděl (1949). Pak dochází k osudovému setkání s jeho dvorním hercem, Toshiro Mufine. A tak se dostává na svět Kurosawův nejznámější film Rašomón (1950). Jedná se o stěžejní dílo japonského filmu, které získalo ocenění v Benátkách a probudilo evropské tvůrce k životu. Jde o jeden příběh, který vypráví čtyři aktéři, přičemž se ukazují různé interpretace jedné události. Mufine zde hraje lháře a podvodníka a znevažuje tak představu o japonských samurajích. Pro tehdejší společnost to znamenalo konec iluze o samurajství a narušení tradic.

Po tom, co roku 1956 umírá Mizoguči, nemá již Kurosawa konkurence. Natáčí Sedm samurajů (1954). O sedm let později vzniká známý remake Sedm statečných. Kurosawa se stejně jako mnoho jiných slavných režisérů (např. O. Welles či L. Olivier) nechává inspirovat Shakespearem. Vzniká tak Krvavý trůn (1957) a Ran (1989), jehož předlohou je Král Lear. Inspiraci světovou literaturou můžeme sledovat ve filmech Idiot (podle Dostojevského) a Na dně (podle Gorkého). Poslední roky Kurosawovy tvorby jsou kvůli jeho maximalismu provázeny obtížemi sehnat finanční prostředky. Za peníze od Coppoly a Lucase natáčí film Kagemuža. Svůj doslova vysněný film Sny Akira Kurosawy natáčí díky finanční podpory Scorcese.

Důležité je uvědomit si, že Kurosawa vystudoval výtvarné umění, proto je pro něj vizuální stránka filmu nesmírně důležitá. I dnes můžeme vidět, že každé filmové okénko je schopné obstát jako samostatná mistrovská fotografie. Kurosawa dodnes překvapuje poetickou lyrikou svých dlouhých záběrů, v nichž se zdánlivě nic neděje, avšak v kontrastu černé a bílé se odehrává tiché a nenápadné drama.

oooo O oooo

Akira Kurosawa – nejznámější japonský režisér

Snad žádný jiný japonský režisér není v Evropě tak proslulý jako Akira Kurosawa. Čím si zasloužil tento muž svou slávu? Možná tím, že inspiroval film Sedm statečných díky Sedmi samurajům, a možná také proto, že se nebál zhostit i nejaponských námětů jako je Dostojevského román Idiot.

Akira Kurosawa se narodil roku 1910. Když vypukla 2. světová válka, bylo mu již 30 let. Právě tehdy získal příležitost k natočení několika filmů (Kůň, Velká legenda Judo). Vzhledem k pohnuté době se ale nevyhnul ani natočení propagandistického filmu Nejkrásnější, který měl oslavovat výsostné postavení Japonska a podporovat národní cítění během války.

Poválečné Japonsko nebylo zrovna ideálním místem k žití. I Akira Kurosawa se snažil s problematikou poválečného stavu vyrovnat. Například film Mlčenlivý souboj (Shizukanaru ketto) z roku 1949 pojednává o zničeném životě lékaře, který se během války nakazil od pacienta syfilidou.

Roku 1950 vzniká přelomový film Rašomon odehrávající se ve středověkém Japonsku. Děj nás přivádí před bránu, kde se setkávají 3 muži, mnich, dřevorubec a pocestný. Každý z nich pomalu rozkrývá svou verzi příběhu, který se odehrál v blízkém lese. Zneuctění ženy a vraždu jejího manžela ale popisuje každý trochu jinak. Tento film uvedl Akira Kurosawu do světa mezinárodní kinematografie. Snímek byl nominován na Oscara a roku 1964 dokonce vznikl jeho hollywoodský remakem s Paulem Newmanem v hlavní roli (Outrage).

V roce 1951 se Akira Kurosawa pouští do dalšího odvážného počinu, přenáší do japonských reálií Dostojevského román Idiot. Vzniká tak film Hakuchi pojednávající o duševně nemocném Kamedovi. O 3 roky později vzniká snad nejslavnější Kurosawovo dílo, Sedm samurajů (Shichinin no samurai).

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa 1

Akira Kurosawa 1

 
Akira Kurosawa 2

Akira Kurosawa 2

 
Akira Kurosawa 3

Akira Kurosawa 3

 
Akira Kurosawa 4

Akira Kurosawa 4

 
 
Vytvořeno 1.11.2011 13:30:15 | přečteno 3974x | kino
load